EMBARGO asupra petrolului iranian în UE şi pregătiri de RĂZBOI în Golf


 

Miniştrii de externe din UE se reunesc luni la Bruxelles şi urmează să anunţe impunerea unui embargo, în etape, asupra petrolului iranian, relatează BBC News. În acest timp, nave de război americane, britanice şi franceze au intrat în Golful Persic pentru a trimite Iranului un semnal cum că Occidentul este pregătit pentru o confruntare.

EMBARGO asupra petrolului iranian în UE şi pregătiri de RĂZBOI în Golf

Un exerciţiu de război derulat de Iran în Golful Persic în 2010 / FOTO: Fars

UE ar urma să interzică imediat semnarea de noi contracte petroliere cu Iranului şi să pună capăt complet importurilor în iulie, pentru a le oferi ţărilor membre timp să procure ţiţei din alte surse, notează NewsIn. În prezent, UE este destinaţia a circa 20% din exporturile iraniene de petrol.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a declarat vineri să ţările UE sunt deschise în continuare diplomaţiei, în pofida impunerii de sancţiuni. Ea a precizat că marile puteri nu au primit încă un răspuns la oferta făcută în octombrie Iranului, privind relansarea negocierilor pe tema programului nuclear iranian.

Joi, diplomaţii europeni au convenit să impună sancţiuni vizând Banca Centrală a Republicii Islamice, însă potenţialul impact al unui embargo asupra petrolului ar fi mai mare. Corespondentul BBC în Iran a declarat că ţiţeiul este cea mai importantă resursă a ţării, iar vânzarea sa ajută guvernul iraniană să aibă suficienţi bani şi să rămână la putere.

O decizie a UE de a nu mai cumpăra petrol iranian va afecta economia Republicii Islamice – dar nu o va distruge, adaugă BBC. Iranul vinde cea mai mare parte a petrolului său unor ţări din Asia. Astfel că, în prezent, UE şi SUA depun eforturi pentru a convinge ţările asiatice să îşi reducă achiziţiile.

Cum va răspunde Iranul?

Iranul a ameninţat că va retalia prin blocarea strâmtorii Ormuz, la intrarea în Golf, pe unde trece 20% din ţiţeiul exportat în lume. SUA au anunţat că vor face totul pentru a menţine deschisă ruta, ceea ce alimentează riscul unei confruntări, potrivit NewsIn.

Preţul petrolului a crescut în urma intensificării tensiunilor din regiune şi a impactului aşteptat al embargoului UE.

Pe fondul tensiunilor, SUA şi aliaţii au trimis un semnal clar Teheranului. Portavionul american USS Abraham Lincoln a trecut prin strâmtoarea Ormuz şi a intrat în Golful Persic, în pofida ameninţărilor iraniene.

Portavionul a fost însoţit de nave de război britanice şi franceze atunci când a intrat în Golf, duminică, relatează CNN.

SUA au în prezent două portavioane în Golf – USS Abraham Lincoln şi USS Carl Vinson – după ce USS John Stennis a fost trimis în Pacific, în urmă cu două săptămâni. Iranul a avertizat SUA să nu trimită încă un vas de război în zonă.

Teheranul a ameninţat că va închide strâmtoarea Ormuz, blocând o parte importantă a exporturilor globale de petrol, în replică la sancţiunile occidentale vizând ţiţeiul iranian.

SUA au răspuns ameninţând să folosească forţa.

Sursa:  REALITATEA.NET

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s