Google testeaza internetul viitorului


Vitezele clasice de doar zece megabiţi pe secundă ar putea deveni istorie odată cu lansarea Google Fiber. Un grup de americani testează un internet de 100 de ori mai rapid decât în mod normal. Ei s-au confruntat cu neplăcerea timpului pierdut pentru trimi­terea unor fişiere mari.

Locuitorii din Silicon Valley (Statele Unite) folosesc, începând de luna trecută, o conexiune de internet concepută de Laboratoarele Google, care poate ajunge la viteze de un gigabit pe secundă. Astfel, viteza descărcării datelor de pe internet poate creşte de peste 100 de ori, anunţă presa britanică.

Conexiunea a fost oferită momentan unui grup selectat de 850 de locuinţe din localitatea Palo Alto, California, amplasate în zona campusului Universităţii Stanford. Conform celor care au testat-o, descărcările se pot face cu până la 300 de megabiţi, iar încărcarea unui fişier se produce la o viteză de 150 de megabiţi. Astfel, un fişier de 95 de megabytes conţinând trailerul unui film poate ajunge în calculatorul utilizatorului în doar nouă secunde. Până acum, vitezele conexiunii broadband tradiţionale atingeau 13 megabiţi pe secundă, de 20 de ori mai puţin decât Google Fiber.

Locuitorii din Palo Alto care se află în reţeaua „Stanford fibre to-the-home” au primit un router de mare viteză din partea Google şi vor folosi gratuit serviciul în primul an. Spre deosebire de conexiunile tradiţionale, care folosesc cabluri de telefonie şi fire de cupru, Google Fiber utilizează doar tehnologia fibrei optice. Reţeaua va fi dezvoltată şi în zona oraşului Kansas, gigantul IT american sperând să conecteze aproape jumătate de milion de case până la finalul proiectului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s