istoricii din basarabia demonteaza din temelii fenomenul moldovenimsului


images

Cum a apărut fenomenul moldovenismului, cine sunt părinţii fondatori ai acestuia şi cum Internaţionala a III-a Comunistă, o reţea globală de spionaj bolşevic, creată de URSS, a dezbinat România – sunt întrebările la care istoricul Gheorghe Cojocaru răspunde prin publicarea, în premieră, a volumului de documente „COMINTERNUL şi originile moldovenismului”. Lansarea excepţională a cărţii la Chişinău a reunit istorici de marcă din România şi RM, provocând o dezbatere pe marginea teoriei discutate, la fel de actuală şi de periculoasă pentru români.

Pentru prima dată, Gheorghe Cojocaru publică cele mai importante documente ale Cominternului, interzise până nu demult, pe care le-a descoperit în arhivele din Moscova, Kiev, Bucureşti şi Chişinău. Istoricul reconstituie pe etape teoria moldovenismului, devenită apoi politică de stat, ce urmărea formarea unei naţiuni noi, cea moldovenească, negând originile comune ale românilor şi luând în considerare doar aspectele locale ale moldovenilor, degradaţi din punct de vedere lingvistic sub influenţa limbilor rusă şi ucraineană. Cititorii au prilejul să afle şi numele unor români care au trădat, devenind uneltele bolşevicilor în crearea forţată dintâi a RASSM, apoi a RSSM, în ideea sovietizării întregii Românii.

De asemenea, el descrie consecinţele devastatoare ale noii construcţii etnoculturale pentru spiritualitatea românească. Potrivit autorului, cei care au câştigat în confruntarea amintită au fost nişte handicapaţi mintal şi întrebarea istoricului este, într-un fel, provocatoare: „Putem noi oare permite astăzi unor descendenţi din această ramură a handicapaţilor mintali să ne domine psihologic, intelectual şi politic?”.

„Din punct de vedere politic, moldovenii nu sunt români…” – vă amintiţi această declaraţie a actualilor lideri comunişti? Face parte din teoria cominternistă. În 2001, odată cu instalarea PCRM la guvernare, a fost resuscitat şi moldovenismul.

„Au fost promovate o serie de legi prin care moldovenismul a început să devină o ideologie de stat şi s-au făcut presiuni asupra oamenilor care nu au acceptat-o. În situaţia în care suntem dominaţi în continuare de acest fenomen, autorităţile, societatea civilă, înainte de toate, trebuie să aibă curajul să demaşte această minciună a secolului XX privind profilul identitar al românilor din Moldova şi de peste Nistru, cu instrumentele documentare de rigoare”, a menţionat Gheorghe Cojocaru.

„Ideea de a dezbina România nu a dispărut”

„Ideea de a dezbina România nu a dispărut. Aceasta nu este o poveste, pentru că şi acum se editează la Chişinău un ziar, „Moldova mare”, care descrie planurile cunoscute încă din perioada Cominternului. În această propagandă şi acţiuni diversioniste s-au implicat şi rătăciţi, şi potlogari, şi de dincolo de Prut, şi cu origini de aici. Trebuie să reacţionăm în modul corespunzător”, a declarat dr. Alexandru Moşanu. El a amintit despre dispariţia Declaraţiei de Independenţă a RM, o acţiune deliberată a fostei guvernări în timpul evenimentelor din luna aprilie.

Un alt exemplu invocat a fost şi redenumirea „hoţească” a Zilei Independenţei, din 27 august 1991, în Ziua Republicii. „Politrucii comuniştilor, care nu se ogoiesc încă, după ce au pierdut puterea, precizează că Ziua Naţională a RM ar trebui să fie ziua când a fost adoptată Declaraţia Sfatului Ţării din 2 decembrie 1917, când Republica Democratică Moldovenească se declara republică autonomă în cadrul Imperiului rus. Idealul multora rămâne ca acest teritoriu să rămână republică unională, în cadrul altui spaţiu politic”, consideră Alexandru Moşanu. Totodată, el a propus autorităţilor să anuleze decizia comuniştilor şi să sărbătorim Ziua Naţională a RM pe 27 martie a fiecărui an, pentru că „exprimă idealul nostru”.

„Moldovenismul trebuie abolit de parlament”

Dr. Nicolae Enciu, profesor la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, a relevat că, deşi situaţia politică s-a schimbat după venirea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, din punct de vedere politic, rămâne în vigoare acea concepţie comunistă de politică naţională de stat a RM, adoptată de fosta guvernare. „În prezent aceasta e nu doar depăşită, dar şi dăunătoare, din perspectiva integrării RM în familia europeană. Respectiva concepţie trebuie abolită de actualul parlament”.

„Nici susţinătorii şi nici adversarii acestei teorii nu vor depune armele prea curând, deoarece primii se află în slujba cuiva şi inventează, peste secole, diferite mijloace de expansiune şi de control. Dacă ar fi să ne gândim la secolele XVIII-XIX, am avut de-a face cu Biserica pravoslavnică, care a dorit să ia pe toţi creştinii din Balcani sub autoritatea ei. După Primul Război Mondial, a fost Cominternul, care şi-a subordonat partidele comuniste din toată lumea.

După război, avem de-a face cu o ieşire la rampă a Bisericii ruse, a patriarhului Aleksie I. Moldovenismul rămâne la fel de periculos, pentru că slujeşte aceloraşi obiective. Să-l contracarăm cu toate mijloacele, în special, cu cele ştiinţifice”, a spus dr. Mihai Retegan, profesor universitar din Bucureşti. Iar dr. Gheorghe Postică, viceministrul Culturii, a declarat că „societatea trebuie să-şi urmeze calea argumentului, problema în cauză este a istoricilor şi la bază trebuie pus documentul şi nu emoţiile”.
Autor: RGN press

Advertisements
By mareaglorie Posted in STIRI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s