Oare atitudinea u.e. fata de ucraina este dreapta in raport cu situatia geostrategica ?


Nu cred si condamn arestarea Iuliei precum si presiunile la care a fost supusa aceasta persoana , dar intreb ca un om simplu, merita u.e. sa strice relatiile si asa precare cu Ucraina ?

Oare astia-s chiar atat de naivi?  o poarta inchisa de u.e. Ucrainei inseamna un succes al Rusiei in reincercarea ei de a reinventa un urss 2  , prin reocuparea tarilor foste sovietice .

Oare u.e. asi inchipuie ca Ucraina e Romania ,sa cerseasca intrarea in u.e.?

Sa fim clari,miscarea asta poate avea consecinte grave asupra intregii Europe  .

UE va lua măsuri după

condamnarea Iuliei Timoşenko

Uniunea Europeană a ameninţat marţi Ucraina cu “consecinţe importante” dacă fostul premier Iulia Timoşenko nu beneficiază de o procedură în apel echitabilă după condamnarea sa, în special în ceea ce priveşte “încheierea” unui acord bilateral.

UE este “profund dezamăgită” şi dacă situaţia nu se ameliorează acest lucru riscă să aibă “consecinţe importante”, în special în raport cu încheierea acordului de asociere UE-Ucraina, aflat în curs de negociere, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

Iulia Timoşenko a fost găsită vinovată de abuz de putere, marţi, de un tribunal din Kiev, şi condamnată la şapte ani de închisoare, în cazul semnării unor contracte în domeniul gazelor cu Rusia, în 2009.

“Tribunalul a decis să o declare pe Iulia Volodimirovna Timoşenko vinovată (…) şi să o condamne la şapte ani de închisoare”, a notat judecătorul Rodion Kireev în sentinţa sa, care îi interzice de asemenea opozantei să exercite funcţii oficiale timp de trei ani.

“În ianuarie 2009, Iulia Timoşenko, fiind prim-ministru (…) şi-a folosit autoritatea şi prerogativele în scopuri infracţionale, comiţând acte care depăşesc clar drepturile şi autoritatea sa”, a afirmat anterior judecătorul Rodion Kireev.

Magistratul a subliniat că aceste acorduri au costat scump compania publică ucraineană de hidrocarburi Naftogaz. “Aceste acorduri au avut consecinţe dure pentru Naftogaz, (pierderi) de 1,5 miliarde de grivne”, echivalentul a circa 190 de milioane de dolari, a declarat el.

Astfel, Timoşenko a fost condamnată de asemenea să achite circa 200 de milioane de dolari companiei publice de hidrocarburi Naftogaz, pentru a rambursa pierderile cauzate în perioada în care ea era prim-ministru.

Aflată în arest preventiv de la 5 august, Timoşenko a fost judecată pentru că a semnat în 2009, fără autorizarea Guvernului pe care îl conducea, acorduri cu Rusia în domeniul gazelor, considerate defavorabile Ucrainei.

Aceste contracte au pus capăt unui conflict între Kiev şi Moscova, care a perturbat grav aprovizionările cu gaz rusesc ale Uniunii Europene.

Parchetul a cerut şapte ani de închisoare împotriva Iuliei Timoşenko, în timp ce apărarea a pledat pentru eliberarea ei, denunţând un proces “politic” şi absenţa unui delict.

Uniunea Europeană, cu care Ucraina speră să semneze un acord de asociere, a criticat în mod repetat aceste acuzaţii şi a avertizat deja că o condamnare a opozantei ar avea consecinţe negative asupra relaţiilor dintre Kiev şi UE.

Sursa: Mediafax

Advertisements
By mareaglorie Posted in STIRI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s