Rusia amenință cu atacuri militare împotriva unor țări din Uniunea Europeană, inclusiv România


 

Rusia ar putea lansa  atacuri cu rachete asupra unor state mebre ale Uniuniii Europene, printre acestea Polonia, Spania sau România, dar și Turcia, scrie The Telegraph. Într-un discurs acid asupra sitemului antirachetă, președintele rus Dmitri Medvedev a anunțat că a dat dispoziții ca informațiile trimise de scutul antiranchetă să fie distruse.

“Am însărcinat forţele armate cu alcătuirea unor planuri pentru a distruge sistemele de informaţii, comandă şi control ale scutului antirachetă (SUA/NATO – n.r.)”, a spus preşedintele Medvedev.

În același context, a adăugat că îngrjorarea Rusiei cu privire la acțiunile Statelor Unite în ce privește instalarea scuturilor în Europa este atât de mare încât are tot dreptul să rupă tratatele de control a armelor nucleare existente și de a nu începe alte discuții conciliatorii în acest sens.

“Partenerii noştri din NATO nu arată deocamdată niciun fel de disponibilitate de a lua în considerare îngrijorările noastre legate de arhitectura scutului european antirachetă, ceea ce ne convinge că planurile lor sunt îndreptate împotriva Rusiei”, a adăugat Medvdev.

Oficialii de la Casa Albă au reacționat prompt, anunțând că nu vor modifica sub nicio formă planurile.

“În niciun fel nu vom limita sau modifica planurile noastre de desfăşurare în Europa”, a declarat Tommy Vietor, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională. “Am explicat pe multiple canale oficialilor ruşi că sistemele de apărare antirachetă pe care intenţionăm să le desfăşurăm în Europa nu ameninţă şi nu pot ameninţa apărarea disuasivă strategică a Rusiei”, a completat oficialul american.

Scutul faţă de care Rusia obiectează atât de ferm este destinat să doboare rachete venind dinspre state imprevizibile precum Iranul, dar va fi operaţional abia peste câţiva ani. Turcia, Polonia, România şi Spania au fost de acord să se alăture unei versiuni aproximativ similară cu planul propus iniţial de fostul preşedinte George W. Bush.

Printre paşii militari concreţi anunțați de Medvedev a se  numără o serie de contramăsuri politice  care, dacă le va aplica, vor duce relaţia Rusiei cu Occidentul înapoi la un Război Rece, notează The Telegraph.

Astfel, Medvedev spune că a ordonat extinderea razei de ţintire a rachetelor nucleare strategice ruse, instalarea unui sistem de avertizare timpurie în enclava rusă Kaliningrad, reechiparea arsenalului nuclear rus cu noi focoase care ar fi capabile să penetreze scutul antirachetă din Europa. Dacă va fi necesar, președintele rus a dat de înțeles că forțele militare vor desfăşura enclava care are graniţe cu Polonia şi Lituania care au raza de circa 500 de kilometri. Aceleaşi rachete ar putea fi desfăşurate şi în sudul Rusiei, în apropiere de Georgia şi Turcia, a menţionat preşedintele rus.

În același discurs, Dmitri Medvedev a acuzat SUA că ignoră îngrijorările ruse şi prezintă totul ca un fapt împlinit, dar că Rusia nu va rămâne impasibilă.
Autor: B1.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s