nou protocol pentru protejarea cel putin teoretic a padurilor din romania


Ministerul Mediului a încheiat, azi, un protocol privind protejarea pădurilor virgine cu Asociaţia WWF, document care prevede cartarea pădurilor virgine şi interzicerea oricărei intervenţii în acestea, România având cea mai mare suprafaţă de păduri virgine din UE.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, marţi, că România are cea mai mare suprafaţă de păduri virgine din UE, ultimele estimări indicând o suprafaţă de 250.000 de hectare.

“În aceste păduri nu există nicio intervenţie din partea nimănui de sute şi sute de ani. Planeta este în pericol din cauza intervenţiilor. Zona de păduri virgine trebuie să o prezervăm pentru a nu exista intervenţii nici în continuare”, a declarat ministrul Mediului.

El a precizat că dacă nu vor fi luate măsuri pentru reducerea poluării vom fi acuzaţi de generaţiile viitoare şi a apreciat iniţiativa WWF care a adunat deja 100.000 de semnături “pentru un ţel nobil”.

Borbely a declarat că prin protocolul încheiat cele două părţi se obligă ca până la sfârşitul anului 2012 să fie finalizată inventarierea tuturor pădurilor din România, cartarea pădurilor virgine şi încadrarea lor într-o altă categorie decât în prezent.

“Până acum ele erau încadrate într-o categorie mai soft privind intervenţiile, adică în 10% din suprafaţă se putea face intervenţii, de acum nu va mai fi posibilă nicio intervenţie”, a declarat Borbely.

Reprezentantul Misiunii WWF, Csibi Magor, a declarat că organizaţia pe care o conduce a reuşit să pună în discuţie un subiect şi un termen – “pădurile virgine” – despre care nimeni nu ştia.

“Ne bucurăm că am reuşit să strângem semnăturile,peste 100.000, dar şi mai importantă este protejarea acestor păduri iar astăzi facem un pas important. Începem să ne mişcăm şi sper că azi vom crea un precedent. Este o şansă importantă dar avem nevoie de o susţinere puternică din partea ministerului”, a declarat acesta.

Reprezentantul organizaţiei neguvernamentale a mai spus că va menţine un dialog constant cu Ministerul Mediului pentru a se asigura că toate obiectivele cuprinse în protocol vor fi duse la îndeplinire.

sursa adevarul.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s