INTERVIU CU CONSTANTIN CODREANU ,COORDONATOR ACTIUNEA 2012


Având îInterviu cu Constantin Codreanu, coordonator “Acţiunea 2012”: Unioniștii nu au cum reprezenta un pericol pentru moldoveni atât timp cât ei luptă pentru un ideal naționaln vedere faptul că Acţiunea 2012 a anunţat un nou marş pe data de 16 septembrie şi interesul deosebit ale acestuia pentru societatea moldovenească, vom realiza în această perioadă o serie de interviuri cu personalităţi din Moldova referitor la această problematică.
Vom încerca să preluăm puncte de vedere din ambele părţi, dar până în prezent forţele de stânga nu au dorit să dea curs unui punct de vedere. Vom insista totuşi pentru echidistanţă.

1. Acţiunea 2012 are deja luată autorizaţia pentru marşul de pe 16 septembrie sau este în curs de aprobare?

Mă bucur că îmi adresați această întrebare pentru că am observat persistența unei confuzii privind acest subiect.
Potrivit prevederilor Legii nr. 26 din 22 februarie 2008 privind întrunirile, nu există o procedură propriu-zisă de eliberare a autorizației, declarația prealabilă a organizatorilor ce conține date privind “numele sau (în cazul unei persoane juridice) denumirea organizatorului, datele de contact ale organizatorului, scopul întrunirii, locul, data, ora începerii şi durata întrunirii, traseele întrunirii (după caz), forma de desfăşurare a întrunirii, numărul aproximativ de participanţi, serviciile solicitate din partea autorităţii administraţiei publice locale” fiind, practic, singurul document necesar pentru a organiza o întrunire publică.

Important în economia acestei discuții este Articolul 8, Întrunirile interzise:
“Sunt interzise întrunirile prin care se urmăreşte:
a) îndemnarea la război de agresiune, la ură naţională, rasială, etnică sau religioasă;
b) incitarea la discriminare sau violenţă publică;
c) subminarea securităţii naţionale sau a integrităţii teritoriale a ţării, săvârşirea infracţiunilor, încălcarea ordinii publice sau organizarea tulburărilor în masă, încălcarea moralităţii publice, a drepturilor şi a libertăţilor altor persoane ori punerea în pericol a vieţii sau a sănătăţii acestora.”
Atât timp cât Marșul nostru nu se încadrează la niciunul din cele trei puncte enumerate mai sus, întrunirea nu poate fi interzisă. Doar dacă deţine probe concludente că întrunirea urmează să se desfăşoare cu încălcarea prevederilor Articolului 8, autoritatea administraţiei publice locale poate iniţia o procedură judiciară, prin care să ceară interzicerea întrunirii sau modificarea, după caz, a orei, a locului sau a formei de desfăşurare a acesteia.
Altfel spus, Marșul din 16 septembrie este autorizat și se va desfășura cu respectarea normelor legale în vigoare privind întrunirile cu caracter public.

2. În nici două ore de la comunicatul Acţiunii 2012 forţele aşa-zis “stataliste” au afirmat că vor ieşi să apere statul moldovean. Credeţi că Unioniştii sunt un pericol pentru moldoveni?

Adevăratul pericol pentru moldoveni îl reprezintă așa-zișii stataliști, cei care îndeamnă la ură interetnică și violență, cei care încalcă legile Republicii Moldova și normele internaționale, cei care servesc interesele unui stat străin și care le neagă moldovenilor dreptul la exprimare și libertatea de afirmare a identității naționale. Adevăratul pericol pentru moldoveni îl reprezintă promotorii unor falsuri istorice, cei care încearcă manipularea trecutului și a prezentului, cei care mint cu nerușinare zi de zi și vor să ne impună și nouă versiuni schimonosite ale adevărului istoric.
Unioniștii nu au cum reprezenta un pericol pentru moldoveni atât timp cât ei luptă pentru un ideal național, pentru revenirea Republicii Moldova și a românilor basarabeni alături de frații lor.
Noi ne dorim un nivel de trai mai bun pentru aceștia, salarii și pensii mai bune, sisteme de educație și de protecție a sănătății mai bune, subvenții de ordinul a sute de mii de euro pentru agricultură, o justiție care să nu fie controlată de factori politici plus multe alte beneficii care decurg din procesul de reunificare a celor două state românești.

În plus, obiectivul asumat de actuala conducere a Republicii Moldova și sprijinit de majoritatea cetățenilor acesteia este cel de integrare în Uniunea Europeană, or, fără Unire, acest proiect rămâne unul iluzoriu, de nerealizat. Doar unindu-se cu România va putea Republica Moldova ajunge în marea familie europeană.

3. Pe ce se bazează afirmaţia că la Marş vor veni peste 10.000 de oameni?

Pe 13 mai am organizat deja cel mai mare marș unionist din istoria Republicii Moldova. Atunci au fost în stradă peste 7000 de oameni. Din mai încoace, numărul simpatizanților și membrilor Platforma Civică “Acțiunea 2012″ a crescut constant, în mod special după marșurile noastre de la Cahul și de la Bălți, atunci când elemente agresive ce doresc destabilizarea Republicii Moldova ne-au atacat în cel mai brutal mod cu putință, instigând la ură interetnică și violență.

Am primit sprijin și încurajări din toate părțile, oameni politici, scriitori, jurnaliști, artiști, bloggeri etc. care ne-au asigurat de susținerea lor necondiționată în toate acțiunile ulterioare. În plus, am reușit captarea atenției publice și menținerea în prim plan a subiectului unirii, astfel încât am câștigat foarte multă vizibilitate și am reușit să ajunge la urechile, ochii și inima celor care gândesc și simt românește, mare parte dintre ei ne-au contactat și ne-au întrebat cu ce ne pot fi de folos. Suntem pe un val constant de creștere. Și nici nu poate fi altfel, adevărul întotdeauna atrage sprijinul oamenilor care sunt deciși să își ia destinele în propriile mâini și să iasă în stradă pentru a-și apăra un ideal național.

10.000 era pragul simbolic inițial pentru marșul de pe 16 septembrie, dar, după cum decurg lucrurile din ultima perioadă, suntem sigur că vom depăși cu mult acest prag.

4. Victor Şelin a declarat într-o emisiune la Publika că el nu îl recunoaşte pe Timofti ca preşedinte? Ce părere aveţi de acest lucru?

Președintele partidului-microb PSD, Victor Șelin – Păcală, e un personaj care suferă. Din mai multe puncte de vedere. El interpretează cu brio rolul unui bufon agresiv, cu gura mare, scoțând pe bandă rulantă inepții care îl ridiculizează în cel mai grav mod cu putință.
Da, Victor Șelin a declarat că nu îl recunoaște pe Nicolae Timofti ca președinte, nici pe Vlad Filat ca prim ministru. Nici nu mă miră acest fapt. De la un om politic ce slujește interesele altui stat, ce instigă la ură și violență în mod constant, ce nu respectă legile acestei țări, inclusiv Constituția, sau normele internaționale chiar, nu te poți aștepta la respect pentru conducătorii aleși în mod democratic de către cetățenii Republicii Moldova.
Sperăm că organele abilitate urmăresc activitatea acestui personaj impus pe eșichierul politic de la Chișinău de către stăpânii lui din afara țării și vor lua act de noile declarații ale dânsului de chemare la arme împotriva unor manifestanți pașnici, declarații ale căror singur scop este destabilizarea statului de drept și atacul direct la valorile democratice în Republica Moldova.

5. Am văzut că preşedintele Timofti a terminat discursul de ziua naţională cu mesajul unionist “Unirea Face Puterea”. Credeţi că a fost întâmplător?

Curentul unionist din Republica Moldova are mult mai mulți susținători decât se crede. Unii ne susțin și încurajează direct, alții indirect. Sunt sigur că mesajul unionist al domnului Timofti rostit anume pe 27 august, atunci când sărbătorim Ziua Independenței, nu a fost unul întâmplător.
Președintele Republicii Moldova face parte din generația lui Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Grigore Vieru, Mircea Druc, Nicolae Dabija, Alexandru Moșanu, Ion Ungureanu, Ion Hadârcă și alte figuri marcante ale neamului nostru care au luptat pentru desprinderea Republicii Moldova din blocul sovietic, pentru declararea independenței și suveranității ca prim pas spre realizarea Unirii. Și dacă în urmă cu 21 de ani acest lucru nu s-a reușit, acum, știm cu toții, inclusiv Nicolae Timofti, că Unirea e aproape.
Îi mulțumim domnului președinte pentru susținere și îl asigurăm de prețuirea noastră.

6. Revenind la Marş. Vă aşteptaţi ca forţele de ordine să poată face faţă?

Noi vom face tot posibilul pentru a ajuta forțele de ordine să-și facă treaba. Vom mărșălui pașnic, așa cum am făcut-o mereu. Nu vom instiga la ură și violență, vom respecta cu strictețe ora și traseul Marșului indicate în declarația depusă la Primăria Chișinăului.
Suntem siguri că angajații Ministerului de Afaceri Interne și ai Serviciului de Informații și Securitate știu care sunt cei care vor să le facă viața mai grea și sperăm ca prin măsuri preventive să reușească evitarea incidentelor de la Cahul și, mai ales, de la Bălți, atunci când au fost atacați inclusiv colegei de-ai Dvs, jurnaliști. Sperăm să nu să se ajungă iarăși la victime, singurii responsabili de acest lucru fiind, fără echivoc, forțele de ordine care cunosc situația, care văd, așa cum vedem noi, cum văd, de fapt, toți cetățenii Republicii Moldova cine sunt cei care instigă la ură și violență nu oriunde, ci chiar în direct, la radio și TV. S-a văzut deja că ei sunt provocatorii, dacă nu vor incidente, să-si organizeze propriul miting într-o altă zi sau într-un alt loc.

Au arătat pe 13 mai că se poate. Deși realizăm că e un efort enorm să asiguri securitatea unei acțiuni la care participă peste 10.000 de oameni, sperăm, totuși, că vor face față situației și ne vor ajuta să ne ducem la bun sfârșit Marșul fără incidente. Ne dorim cu toții o duminică frumoasă la mijloc de septembrie în care să ne putem exprima liber, să ne putem reitera în mod pașnic idealul național pe care îl vom realiza cât de curând.

7. Cine credeţi că se află în spatele contramanifestaţiilor violente?

Toată lumea a întrebat contramanifestanții de la Chișinău, Bălți și Cahul de ce au ieșit în stradă fără a avea un drapel al Republicii Moldova. Mai ales în condițiile în care se declară mari apărători ai statalității acestei țări. Nu au avut un răspuns coerent la această întrebare.
La fel cum nu au putut să explice de ce purtau drapelul unei regiuni separatiste, Transnistria, și ale unui stat străin, Rusia, artizani ai conflictului de pe Nistru în care au murit frații noștri în 1992 și în care mai mor persoane nevinovate și la 20 de ani după, așa cum i s-a întâmplat tânărului Vadim Pisari, ucis mișelește de așa-zișii pacificatori ruși.
Este mai mult decât evident faptul că Rusia dorește să își mențină influența în Republica Moldova și încearcă prin toate mijloacele și prin toate persoanele fără repere ideologice și identitare clare, mancurți fără niciun Dumnezeu, să facă acest lucru.

8. Care credeţi că este interesul contramanifestaţiilor?

Interesul imediat al contramanifestanților este cel de profit financiar de pe urma întreprinderii unor acțiuni de destabilizare în Republica Moldova. Comuniștii, socialiștii și alte așa-zise partide politice sunt, de fapt, tentaculele unei caracatițe care este întreținută financiar și ideologic de Rusia.
Este clar, contramanifestanții nu sunt altceva decât o coloană a cincea a Kremlinului care nu vrea să accepte faptul că cel de-al doilea stat românesc își dorește să iasă din sfera sa de influență, să se rupă definitiv de povara grea a perioadei sovietice și să se regăsească în calitate de parte componentă a României în marea familie europeană.

9. Vor veni persoane şi din România?

Frații de peste Prut întotdeauna ne-au fost alături, chiar dacă nu cu prezența, cel puțin cu sufletul. În prezent, membrii și simpatizanții Acțiunii 2012 din România sunt implicați în pregătirea unui Marș unionist la București.

10. Ce urmează după Marșul de pe 16 septembrie în afara Marșului de la București?

Urmează alte activități ce au drept scop aducerea Unirii cât mai aproape. Dintre acestea, aș remarca următoarele: continuarea proiectului căruia i-am dat start acum o săptămână – Carte pentru Basarabia – care are drept scop colectarea până la sfârșitul anului a 1 milion de cărți pentru instituțiile de învățământ din Basarabia.
La sfârșit de septembrie avem o nouă ediție a Școlii de Cultură și Afirmare Românească la Constanța, parte a programului Lideri pentru Unire.

SURSA   http://www.moldpress.info

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s