Titus Corlăţean ministrul de externe al Romaniei , a avut o serie de întrevederi la Chişinău


Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, care a efectuat la 13 septembrie o primă vizită la Chişinău în respectiva funcţie, a avut întrevederi cu vicepremierul, ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, premierul Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal, deputatul Mihai Ghimpu, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Părţile au discutat subiecte de interes comun, aspecte ale cooperării economice, inclusiv în domeniul energetic, perspectivele de extindere a colaborării dintre cele două state și asistența României în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Iurie Leancă şi Titus Corlăţean au semnat, în finalul întrevederii, Acordul interministerial privind cooperarea în domeniul asistenţei şi protecţiei consulare, document menit să faciliteze sprijinul consular acordat de România cetăţenilor Republicii Moldova.
În baza acestui acord, Ambasada României la Damasc va oferi asistenţa necesară cetăţenilor din Republica Moldova aflaţi pe teritoriul Siriei, stat în care Chişinăul nu are misiune diplomatică.

„Avem un parteneriat strategic care include obiectivele europene ale Republicii Moldova şi promovarea lor. Vom acţiona în continuare, în relaţia cu partenerii europeni, pentru a acorda tot sprijinul necesar pentru atingerea acestor obiective”, a declarat ministrul Titus Corlăţean în cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o împreună cu Iurie Leancă.

Şefii diplomaţiilor au avut şi un schimb de păreri referitor la dosarul transnistrean, cu accent pe perspectivele procesului de negocieri purtate în formatul „5+2”. Titus Corlăţean a reafirmat sprijinul României pentru poziţia Chişinăului în problema transnistreană.

În debutul întrevederii cu Titus Corlăţean, preşedintele Nicolae Timofti “a ținut să dea o apreciere înaltă relațiilor frățești dintre Republica Moldova și România”.
Președintele moldovean a declarat că, “indiferent de situația politică” din România, aceasta “rămâne un exemplu” pentru Republica Moldova în parcursul său european, relatează Serviciul de presă al Preşedinţiei.

“Nicolae Timofti l-a informat pe Titus Corlățean despre încercările unor grupuri politice din Republica Moldova de a zădărnici menținerea și îmbunătățirea relațiilor pe care le are Republica Moldova cu România și cu alte state europene. Șeful statului a precizat în acest context că autoritățile moldovene nu vor permite escaladarea situației politice din motive care nu au relevanță în actuala conjunctură politică”, adaugă sursa citată.

Titus Corlățean l-a asigurat pe Nicolae Timofti, precum şi pe ceilalţi ofiaciali de la Chişinău, că proiectele bilaterale moldo-române, inclusiv interconectarea rețelelor electrice și construcția gazoductului Iași-Ungheni, reprezintă o prioritate pentru Guvernul României. „Înțelegem că aceste și alte proiecte sunt vitale pentru securitatea economică a Republicii Moldova”, a menționat oficialul român.

În finalul întrevederii, Nicolae Timofti și Titus Corlățean au făcut un schimb de păreri despre inițiativa de a marca sărbătoarea „Limba noastră” pe ambele maluri ale Prutului, începând cu anul viitor.

La întrevederea cu premierul Vlad Filat, Titus Corlăţean a spus că Guvernul României examinează posibilitatea extinderii cooperării cu Republica Moldova în diverse domenii. Între altele, România este gata să ofere Republicii Moldova suport și în crearea Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD).

Titus Corlăţean a dat asigurări că România este dispusă să sprijine dezvoltarea sistemului educaţional din Republica Moldova.
„Vom organiza în cel mai scurt timp o întrevedere între miniştrii Educaţiei de la Bucureşti şi Chişinău.
Un aspect al îmbunătăţirii condiţiilor din domeniul educaţiei ar putea fi mobilitatea profesorilor români în instituţiile universitare din Republica Moldova”, a spus şeful diplomaţiei române.

Titus Corlăţean şi preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, au discutat despre rolul Legislativului în procesul de reformă şi de susţinere a pregătirii Republicii Moldova pe calea europeană, cadrul juridic bilateral şi modalităţile de dezvoltare a acestuia, cooperarea interparlamentară Bucureşti-Chişinău.

Discuţia dintre Titus Corlăţean şi Mihai Ghimpu “a vizat o serie de aspecte din agenda relaţiilor de colaborare dintre Republica Moldova şi România, inclusiv perspectivele de extindere a colaborării și a sprijinului acordat de România în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.
Mihai Ghimpu a menţionat că pledează şi în continuare pentru relaţii speciale şi privilegiate între cele două state româneşti”, informează Serviciul de presă al PL.

„Republica Moldova merge cu paşi înceţi, dar siguri spre integrarea europeană. Direcţia europeană a Republii Moldova urmează a fi consolidată prin semnarea a trei documente importante: Acordul pentru crearea Zonei de Liber schimb aprofundat şi cuprinzător, Acordul de Asociere şi Acordul de liberalizare a regimului de vize”, a precizat deputatul Mihai Ghimpu.

Un alt subiect discutat în cadrul întrevederii s-a referit la procesul de redobândire a cetăţeniei române.
Mihai Ghimpu i-a solicitat ministrului Afacerilor Externe al României continuarea şi fluidizarea procedurii de redobândire a cetăţeniei române.

“Pentru cetăţenii Republicii Moldova există statul român, Ţara Mamă, şi nu contează cine este la guvernare în România”, a precizat Mihai Ghimpu.

Preşedintele PL, deputatul Mihai Ghimpu, a spus despre sine că “este român în suflet, dar va deveni român şi în acte, atunci când în Legea cetăţeniei române va fi prevăzut ca cetăţenii Republicii Moldova şi descendenţii acestora cărora le-a fost ridicată cetăţenia fără voia lor, în virtutea circumstanţelor istorice, vor redobândi automat cetăţenia română, fără a fi nevoie să depună vreo solicitare în acest sens”.

“În cadrul întrevederii, interlocutorii au făcut un schimb de opinii pe marginea implementării proiectelor comune între Republica Moldova şi România, în interesul cetăţenilor ambelor state, şi valorificarea eficientă a ajutorului financiar nerambursabil de 100 mln euro oferit de România în 2010.
Discuţiile au vizat în special implementarea proiectelor din domeniul energetic, respectiv darea în exploatare a gazoductului Ungheni-Iaşi şi construcţia liniilor de interconexiune electrică.
Interlocutorii au reconfirmat necesitatea strategică de a construi două poduri rutiere peste Prut, subliniind faptul că este prioritar consolidarea capacităţilor financiare, logistice şi administrative în acest sens”, se mai arată în comunicatul Serviciului de presă al PL.

sursa elldor.info

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s