Vlad FILAT a susținut un briefing privind rezultatele vizitei în Federația Rusă


  Premierul a comunicat că, în cadrul vizitei în Federația Rusă, a avut întrevederi cu Președintele rus, Vladimir PUTIN, cu Premierul Dmitri MEDVEDEV și Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei NARÎŞKIN. De asemenea, Vlad FILAT a precizat că a avut posibilitatea să comunice cu concetățenii noștri aflați la studii sau care muncesc în capitală rusă și a participat la inaugurarea Zilelor Culturii Republicii Moldova în Rusia.

Prim-ministrul a punctat faptul că în acest an sînt celebrate două evenimente importante în relațiile dintre cele două state.

„În acest an aniversăm 20 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Federația Rusă și 10 ani de la semnarea Tratatului politic de bază. În cadrul întrevederilor și discuțiilor purtate cu partenerii noștri din Federația Rusă am constatat că relațiile de colaborare sînt într-o dinamică pozitivă, fiind înregistrată o ascendență continuă. În domeniul economic avem o creștere substanțială, asta ține și de rezultatul înțelegerilor precedente care vizau scoaterea barierelor din calea comerțului”, a spus Vlad FILAT.

Premierul a precizat că au fost purtate discuții și pe dimensiunea umanitară, inclusiv ce ține de educație și cultură.

De asemenea, Vlad FILAT a spus că, în cadrul acestei vizite, au fost semnate Acordul de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova și Ministerul de Interne al Federației Ruse, Acordul de cooperare între Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcţiilor al RM și Ministerul Dezvoltării Regionale al FR, precum și a Regulamentul privind crearea unei comisii formată din istorici moldoveni și ruși.

Premierul a mai menționat că, în cadrul discuțiilor, părțile au făcut și un schimb de păreri referitor la reglementarea conflictului transnistrean.

„Conducerea Federației Rusiei și-a confirmat poziția fermă vizavi de respectarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, ceea ce înseamnă că noi urmează să continuăm să muncim pentru identificarea unei soluții viabile pentru reglementarea conflictului transnistrean”, a spus Vlad FILAT.

Premierul a anunțat că omologul său rus Dmitri MEDVEDEV a acceptat invitația sa de a vizita Republica Moldova și urmează să fie stabilită perioada cînd va avea loc această vizită.

Vlad FILAT a spus că au fost purtate discuții și referitor la relațiile din domeniul energetic.

„În cadrul vizitei nu a fost programată semnarea Acordului de colaborare în domeniul energetic. Noi am prezentat viziunea noastră vizavi de acest Acord, am avut o prezentare a ofertei din partea Federației Ruse, ceea ce înseamnă că avem punctele de vedere ale ambelor părți și urmează să continuăm negocierele pentru a ajunge la un compromis și să rezolvăm problemele din acest domeniu”, a spus Vlad FILAT.

Premierul a precizat că, în cadrul negocierilor, nu se discută doar despre contractul de livrare a gazelor în Republica Moldova. „Problemele care sînt în discuție nu țin doar de prețul gazelor naturale, dar de întreg complexul de probleme, ceea ce înseamnă și datoriile care în parte sînt generate de consumatorii din stînga Nistrului, precum și tranzitul, calitatea și prețul gazelor”, a spus Vlad FILAT.

Prim-ministrul a specificat că mai multe detalii vor fi anunțate după finalizarea negocierilor de către grupul de experți, iar obiectivul Guvernului este semnarea unui contract care să asigure cetățenii Republicii Moldova cu gaz la preț mult mai mic decît este la ora actuală.

sursa :www.voceabasarabiei.net

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s