GEORGE BAKER ARTISTUL ARMONIEI


ASTAZI IN INCURSIUNEA NOASTRA IN ISTORIA MUZICII VOM AMINTI DE UN OM PENTRU CARE BANII NU AU INSEMNAT SINGURUL LUCRU PENTRU A SE APUCA DE CANTAT .

TREBUIE SA SPUNEM CA INCEPAND DE PRIN 1984 IN  INDUSTRIA MUZICII USOARE A INCEPUT O ALTERARE DIN CE IN CE MAI PRONUNTATA DIN VARII MOTIVE PE CARE NU VOI DORI SA LE PUN ACUM PE TAPET .

DOAR VA DESTANUI  CA LA BAZA A STAT SETEA DE BANI SI PUTERE A CELOR CARE CONDUC LUMEA DIN UMBRA .

ASTFEL AM SA VA SPUN O POVESTE CARE A INCEPUT IN VREMEA CAND  TOATE ERAU ASEZATE LA LOCUL LOR IN TOATA LUMEA CIVILIZATA ,UNDE PRIMA STIINTA SI CALITATEA IN DETRIMENTUL BANILOR SI A TEMBELIZARII .

ASTFEL IN TOIUL ULTIMULUI AN AL CELUI DE -AL 2 LEA RAZBOI MONDIAL S-A NASCUT IN OLANDA UN OM PE NUME

Johannes Bouwens .

CEL CARE AVEA SA DEVINA PESTE ANI UN  ADEVARAT ARTIST DE MUZICA USOARA .

CARIERA SI-A INCEPUT-O ALATURANDU-SE GRUPULUI DIN ANII 60  “SOUL INVENTION ” CARE IN 2 ANI SI-A SCHIMBAT NUMELE IN  “GEORGE BAKER SELECTION” .

ASTFEL PRIMUL LOR ALBUM IN ANUL 1970  Little Green Bag   A AVUT INCA DE LA INCEPUT UN SUCCES RASUNATOR ,SUCCES CARE  INSA NU PUTEA ANTICIPA VIITORULSTRALUCIT AL  ACESTUIA IN  ISTORIA MUZICII USOARE .

PIESA A OCUPAT LOCUL 16  IN TOPUL REVISTEI CRASH BOX  ,PE ATUNCI FOARTE POPULARA IN RANDUL PUBLICULUI LA MODA .

DISCUL DE VINIL ,S-A VANDUT IN PESTE UN MILION DE COPII IN TOATA LUMEA  SI ASTFEL FORMATIA S-A ALES CU PRIMUL EI DISC DE AUR .

DUPA 1970 GEORGE BAKER A INCEPUT SA SCOATA IN SERIE ALBUME ,CARE MAI REUSITE PRECUM “DEAR  ANNA ” ,CARE CU MAI PUTIN SUCCES .

DE ALTFEL TREBUIE  SA FACEM O DIFERENTA INTRE  O PIESA DE SUCCES SI UNA  DE CALITATE ,IN SENSUL IN CARE  O PIESA PERFORMANTA NU ARE TOTDEAUNA SUCCES SI NOTORIETATE .

DEJA IN 1974 ,TRECUTI APROAPE IN  UITARE ,DESI AVEAU DEJA 4 ALBUME  LANSATE , REVENIREA GRUPULUI SE INFAPTUIESTE   IN 1975 O DATA  CU LANSAREA CELUI DE -AL CINCI-LEA ALBUM AL ACESTORA  , Paloma Blanca“.

ASTFEL SINGALUL DISCULUI CU ACELASI NUME A SPART AUDIENTELE  CLASANDU-SE PE PRIMUL LOC IN TOPUL PREFERINTELOR PUBLICULUI IN MULTE TARI EUROPENE SI IN S.U.A.

LA 3 ANI DUPA ACEST SUCCES FORMATIA “GEORGE BAKER SELECTION ”  SE VA DESTRAMA DIN MOTIVE INTERNE .

DUPA ANUL 1978 SI PANA IN 1985  Johannes Bouwens   A URMAT O CARIERA SOLO ,TIMP IN CARE ACESTA S-A MATURIZAT O DATA CU MUZICA CANTATA DE EL .

IN ANUL 1985  S-A REINFIINTAT FORMATIA “GEORGE BAKER SELECTION ” SI ASTFEL DIN ACEST AN AVEM DE-AFACE CU O ADEVARATA ARTA IN DOMENIUL MUZICII ,LA CREEATIILE SI EVOLUTIILE BANDEI  EVOLUAND INCA O VOCE FEMININA LA FEL DE IMPORTANTA CA SI SOLISTUL .

DUPA 1989 SI ACEASTA A DOU-A FORMATIE S-A  SPART  DUPA CE AU REVENIT IN TOPURILE INTERNATIONALE .

DUPA 1992  IMPORTANTA ARTISTULUI CU NUMELE DE SCENA GEORGE BAKER A SCAZUT , ACESTA LASAND SPRE AFIRMARE ALTI ARTISTI MAI TINERI .

IN PREZENT SOLISTUL MAI DA REPREZENTATII ALATURI DE  Anny Schilder SI Piet Veerman.  

TOATA CARIERA CANTERATULUI A INSEMNAT PESTE 20 DE ALBUME SCOASE DIN CARE 3 AU AVUT O POPULARITATE EXEMPLARA ,FAPT CE -L INCLUDE IN ISTORIA MUZICII USOARE INTERNATIONALE CA FIIND UNUL DINTRE CEI MAI ADORATI CANTARETI DIN TOATE TIMPURILE .

PRINTRE CREEATIILE SALE AMINTIM DISCURILE .

Little Green Bag  , Paloma Blanca , A Song for You,   Santa Lucia by Night .

 

                                             ANALIZA CRITICA :

Johannes Bouwens  A ARATAT  INCA DIN TINERETE O PERSONALITATE PUTERNICA  ,ACEASTA MANIFESTANDU-SE IN MAI MULTE RANDURI ,PRIN REDENUMIREA UNEI FORMATII DE MUZICA DE GEN IN CARE A FOST COOPTAT  PANA LA LUAREA DECIZIEI DE A DESTRAMA ECHIPA CU CARE A LUCRAT IN 2 RANDURI FARA NICI UN REGRET .

DIN PUNCT DE VEDERE AL genului abordat  ,REMARCAM FAPTUL CA  IN PRIMII ANI  DE EVOLUTIE  GRUPUL SAU  S-A MANIFESTAT  CA UN ” COPY PASTE ” AL   PIESELOR CONTEMPORANE , NEGASINDU-SE NICI O AMPRENTA  CARE SA FACA  DIFERENTA INTRE MANIERA DE COMPUNERE SI  ARANJAMENTUL ORCHESTRAL AL FORMATIEI SALE FATA DE CELELALTE  FORMATII , DIN ANII 60   .

INCET INCET ACESTA INCEPE SA-SI IMPUNA PROPRIUL LUI STIL ,INSPIRAT DIN MUZICA COUNTRY  ,STIL CARE INSA ,IN LOC SA-L FACA MAI POPULAR ,MAI MULT L-A INCHIS IN CUSCA CANTERETILOR DE MASA ,CEEA CE NU I-A PICAT BINE .

DIN PUNCT DE VEDERE AL OCHESTRATIEI INCA DE LA ANII 1969 S-A VAZUT CA A AVUT DE INVATAT  PE LANGA CEI CU CARE LUCRA , ASTFEL INCAT DUPA ANUL 1978  GEORGE BAKER SA POATA SA-SI DEZVOLTE PROPRIA CONCEPTIE SI VIZIUNE DESPRE CUM AR TREBUI ALCATUIT UN NEGATIV .

ACEST FAPT I-A ADUS MAI APOI MATURITATEA PRIN REVENIREA DIN 1985  CU FORMATIA SA  LA UN TIMBRU SONOR  DESAVARSIT , ABANDONAND GENUL COUNTRY APROAPE IN TOTALITATE ,GEN CE S-A DOVEDINT A FI MAI MULT DECAT NEPOPULAR SI ABORDAND UN GEN  ORIGINAL  INTR-UN STIL CARE L-A FACUT SA INTRE DE ALTFEL IN INIMILE ASCULTATORILOR .

IN EVOLUTIA DE AUR A ACESTUIA ,1973 -1989 NI SE   PREZINTA O ORCHESTRATIE REMARCABILA ,ACOPERIND O MULTITUDINE SONORA AMPLA ,FARA  SUNETE TIPATOARE ,DECI SUPARATOARE .

DE ALTFEL IMI PERMIT SA AFIRM CA PANA ACUM ,NU AM MAI AUZIT ASTFEL  DE ORCHESTRATIE ATAT DE BINE FACUTA SI COMPLETA DECAT LA MARILE ORCHESTRE DE MUZICA CLASICA ALE LUMII .

ESTE DEASEMENEA DE APRECIAT CE AU FACUT CATIVA OAMENI CU INTRUMENTELE LOR ASTFEL INCAT MUZICA ACESTORA SA SE AUDA DE PARCA AR CANTA SUTE DE ARTISTI  .

MELODIILE LUI GEROGE BAKER SUNT SIMPLE DAR DE O MELODICITATE EXTRAORDINARA   ,  BAZANDU-SE PE MAJORUL VESEL ,CARE SA TREZEASCA IN INIMILE ASCULTATORILOR   SENTIMENTE DE EVADARE  DIN COTIDIAN SI CONTRIBUIND LA  GANDIREA  OPTIMISTA VIS A VIS DE  GRIJILE  DE ZI CU ZI .

VERSURILE LUI SUNT ALESE CU INTELEPCIUNE ,IN MAJORITATE FIIND NU NUMAI ORIGINALE DAR SI IESITE DIN TIPAR IN  SENSUL  BUN AL LUCRURILOR  .

DE LA PASARILE CANTATOARE , LA VACANTE SI LA INDEMNURI PATRIOTICE  ,ORICARE  OM DE PE PAMANTUL ACESTA CARE ASCULTA CELE MAI BUNE PIESE ALE SALE , ISI POATE DA SEAMA DESPRE CE SOMITATE IN DOMENIUL MUZICII USOARE INTERNATIONALE VORBIM .

INTR-ADEVAR ACEST OM A FACUT DIN MUZICA PE CARE A CANTAT-O ARTA ,NEGANDINDU-SE NUMAI LA LATURA MATERIALA CI REFLECTAND LA  PASIUNEA SI DRAGOSTEA DE MUZICA ,A FAURIT O OPERA  CU UN STIL UNIC PE CARE  ALTII NU IL VOR PUTEA EGALA CU USURINTA .

PRINTRE CELE MAI FRUMOASE PIESE ALE SALE AMINTIM :

–                    MANANA  {MI AMOR }

                     MARJA

                     QUE VIVA SUMMER HOLYDAY

                      LOVE IN YOUR HEART

                      I”M ON MY WAY

                      SING A SONG OF LOVE

                      PALOMA BLANCA

                      MORNING SKY

                      SING FOR THE DAY

                      ROSITA

                     ALL MY LOVE

                     SANTA LUCIA BY NIGHT 

                      VIVA AMERICA

ACEST ARTICOL A FOST CLADIT CU BUNAVOINTA WWW.WIKIPEDIA.COM  SI WWW.STIUMUZICA .RO  .

RECOMANDARE DIVIZIE EXCEPTIONALA .

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s