Adevarul iese ca uleiul la suprafata ! Când și cum a refuzat Iliescu UNIREA României cu Republica Moldova


1-decembrie-ziua-nationala-a-romaniei

 

 

 

 

 

 

 

 

DUPA 2 DECENII DE LA  REVOLUTIA DIN 1989  INCEP SA IASA LA IVEALA   INCET INCET  DETALII DESPRE  ACTIUNILE FACUTE DE ROMANIA  DEMOCRATICA  PE PLAN   INTERNATIONAL  .

PRIMA GRESEALA CAPITALA  ?

                      

Mircea Snegur i-a propus lui Ion Iliescu, în 1991, unirea Republicii Moldova cu Romania, cerând în schimb să i se garanteze funcția de vicepreședinte al României, susține Aurel Preda, ministrul consilier roman care a redactat Declarația de Independență a Republicii Moldova.

“Daca tot faceti Constituția acum, spune-i lui Ion Iliescu că noi am vrea un post de vicepreședinte”, a solicitat acum 21 de ani Mircea Snegur, citândul pe Aurel Preda.

“Redactarea Declarației de Independență a fost concepută ca un prim pas spre reunificarea celor doua state românești. În acest sens, trebuia rezervat un post de vicepreședinte al României, care să rămână vacant până când se va realiza unirea. Apropiații lui Ion Iliescu nu au acceptat”, a declarat Preda pentru elldor.info.

Aurel Preda a mai dezvăluit că a fost trimis la Chișinău de Adrian Nastase, care era atunci ministru de Externe. “E foarte adevarat că nu a fost un mandat scris. Dar și asta a fost o șmecherie. Dacă, de exemplu, băieții de la Moscova se suparau și provocau un conflict diplomatic, atunci răspunsul către președintele Ion Iliescu ar fi fost: N-a avut mandat!'”, a mai precizat el.

De asemenea, Preda afirmă ca decretele semnate cu prilejul Declarației de Independență a Republicii Moldova sunau astfel: “Cu data prezentului decret, Imnul de Stat al Republicii Moldova este Deșteaptă-te, Române!, “Cu data prezentului decret, Drapelul de Stat al Basarabiei este așa…”.

Mai mult, diplomatul român povestește că refuzul final din partea Bucurestiului a fost emis înainte ca Snegur să plece la Alma-Ata pentru a semna aderarea la Comunitatea Statelor Independente (CSI). El ar fi așteptat preț de doua ore la aeroport. “Domnul președinte Ion Iliescu zice să mergeți și să semnați tratatul“, i s-a transmis lui Snegur, dându-i-se de înțeles că solicitarea sa nu a fost acceptată.

Ion Iliescu neagă cu vehemență aceste afirmații. “Este o aiureală de-a lui Preda. Nu a existat o asemenea propunere. Era o perioada tulbure, nu era posibil asa ceva”, a replicat Iliescu.

Ambasador dr. Aurel Preda, profesor universitar emerit, presedinte al Asociatiei Romane de Politica Externa, a lucrat in Subcomitetul ONU pentru definirea agresiunii si a participat la diverse negocieri bilaterale din partea statului roman.
 

SURSA ,TIMPUL.MD

DECI IATA STIMATI CITITORI CUM  JIGODIILE TRADATOARE DE NEAM SI TARA INCEP A  SE CUNOASTE DE TOATA LUMEA , CE-I DREPT DUPA 22 DE ANI DE LA EVENIMENT ,DAR SUFICIENT  PENTRU CARE SA LUAM AMINTE SI DATA VIITOARE SA NU MAI VOTAM  CEEA CE ESTE SIMPATIC SI  ZAMBITOR FIINDCA IN  SPATELE ACESTOR PISICUTE  STA  INTOTDEAUNA UN  BALAUR CARE ABIA ASTEAPTA SA  DISTRUGA O NATIUNE INTREAGA .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s